Twitter en de verkiezingen

Twitter verkiezingenTwitter heeft zich tijdens de verkiezingen weer op een heel duidelijke manier laten zien. Uiteraard zijn er verschillende politici actief op Twitter, maar het zijn daarnaast vooral de kiezers zelf die er een grote rol spelen. Via het populaire sociale medium hebben politici de kans om hun boodschap over te brengen en spreekt men over de ontwikkelingen, bijvoorbeeld op de avond van de uitslag. Het was op 12 september 2012 #hermandeschermman dat een tijdlang ‘trending’ was, wat betekent dat het massaal ging over het touchscreen van de NOS.



Politici op Twitter

Uiteraard zijn het allereerst de politici die actief zijn op Twitter, bijvoorbeeld om de achterban op de hoogte te houden van de plannen die er worden gemaakt. Het zijn hierbij vooral de bekende namen als Alexander Pechtold (@APechtold), Maxime Verhagen (@MaximeVerhagen) en Diederik Samsom (@diederiksamsom) die een hoop volgers hebben. Ze halen het niet bij Arjan Elfassed (@arjanelfassed) en Frits Wester (@fritswester), maar Pechtold is er met een kleine 6.000 tweets toch in geslaagd om bijna 165.000 volgers te boeien. Arjan Elfassed, van GroenLinks, is er zelfs in geslaagd om 266.000 followers te verzamelen, waarmee hij op dat gebied een politieke grootheid is.

Kiezers op Twitter

Daarnaast zijn het uiteraard de kiezers zelf die actief zijn op Twitter, bijvoorbeeld om aan te geven welke partij er het best in slaagt om de voorkeuren over het voetlicht te brengen. Met name tijdens de Tv-debatten die er werden georganiseerd werd Twitter ontzettend veel gebruikt en bleek het een populair medium. Het sociale medium werd gebruikt om aan te geven welke politici het best voor de dag kwamen, maar ook om aan te geven waar de politieke voorkeur van gebruikers zelf lag. Er is op basis van de Tweets dan ook een heuse zetelprognose samengesteld.

Politieke berichten op Twitter

De politieke berichten van politici gaan op Twitter het gehele jaar door, maar vlak voor de verkiezingen waren het vooral de onderscheidende standpunten die het goed deden. Door aan te geven waarop de verschillende partijen verschilden probeerde men de kiezer over de streep te trekken voor de verkiezingen van 12 september. Nu, net na de verkiezingen, zijn het uiteraard vooral de berichten over de winst of het verlies die het goed doen onder de politici en de kiezers. Over de (mogelijke) coalities wordt weinig losgelaten, aangezien de politici dat vooral achter gesloten deuren met elkaar wensen te bespreken.


bookmark
bookmarkbookmarkbookmarkbookmark

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *