Invloed van een tweet op de samenleving

Twitter heeft zich binnen onze samenleving weten te installeren als een vorm van nieuwe media, die steeds meer aandacht weet te trekken. Dit zorgt er voor dat de invloed van een tweet op de samenleving steeds verder toe kan nemen. Kán nemen, aangezien de invloed van een tweet afhangt van de manier waarop de samenleving met het medium omgaat, maar ook van de manier waarop de tweet is samengesteld. Een tweet kan simpelweg dienen ter ontspanning, maar kan uiteindelijk uitgroeien tot een zeer invloedrijk bericht.Tweet ter ontspanning

De tweet ter ontspanning is eigenlijk de meest onschuldige tweet. Het gaat om de berichten die aangeven waar iemand mee bezig is, wat er wordt gelezen of waarom iemand plotseling midden in de nacht wakker is geworden. Deze tweets worden over het algemeen vooral door persoonlijke vrienden gelezen, aangezien ze ook in dergelijke kringen worden geplaatst. Het zijn de tweets die relatief weinig invloed hebben, zeker niet op de samenleving als geheel. Dergelijke tweets zijn het best vergelijkbaar met de berichten die veel mensen op Facebook plaatsen.

Voorbeeld:

Even langs de kermis in het dorp, kijken of er nog wat te winnen valt bij het touwtjetrekken. #kermis.

Handige tweet met link

Een tweede type tweet heeft al wat meer invloed, maar heeft dat op heel specifieke groepen. Het gaat dan om de tweets waarin een link wordt geplaatst, bijvoorbeeld naar een interessant artikel of een video die een gebruiker met zijn of haar volgers wil delen. De tweet is informatief van aard, maar kan daarnaast invloed uitoefenen door ervoor te zorgen dat meerdere volgers zich richting een bepaalde website begeven. De invloed op de samenleving hangt sterk af van het aantal en type volgers dat iemand heeft. Hoe breder de doelgroep, hoe groter de invloed zal zijn.

Voorbeeld:

Kwam een uniek artikel tegen waarin wordt uitgelegd hoe Twitter werkt: Wat is Twitter en hoe werkt het precies?

Tweet met een oproep

Ten derde kun je gebruik maken van een tweet met een duidelijke oproep, waarmee een hoop invloed op de samenleving uit kan worden geoefend. Een goed voorbeeld hiervan waren de berichten rondom het Project X ‘feest’ dat in Haren plaatsvond, op 21 september 2012. Onder andere de band Yellow Claw riep op om er massaal naartoe te komen. Het uiteindelijk uit de hand gelopen ‘feest’ laat goed zien dat de invloed van een tweet op de samenleving enorm kan zijn.

Voorbeeld van @Yellow_Claw:

Yes morgen #ProjectXHaren X #YellowClaw Volg ons! We houden julle op de hoogte. #nooitmeerslapen


bookmark
bookmarkbookmarkbookmarkbookmark

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *