Pesten via Twitter

Pesten op TwitterPesten via Twitter, het komt helaas voor. Sommige kinderen maken anderen het leven zuur in de klas, maar het internet vormt daarbij geen enkele grens. Sterker nog, juist via Twitter en andere sociale media hebben de pestkoppen vaak nog veel meer mogelijkheden tot hun beschikking, om een ander verder de grond in te duwen. Dat neemt niet weg dat er ook positieve berichten bestaan, zoals het voorbeeld van Casey Heynes, dat heel de wereld overging. Pesten via Twitter dient zeer serieus genomen te worden, om tot een goede oplossing te komen.



Pesten en Twitter in het nieuws

Pesten en Twitter komen regelmatig samen in het nieuws, bijvoorbeeld wanneer er een kind hevig gepest wordt. Onlangs zijn de berichten naar buiten gekomen van kinderen die zelfs het leven niet meer zagen zitten als het gevolg van pesten, maar veel eerder kwamen er al berichten naar buiten van een leerlinge uit Soest, die dreigde met een ‘bomaanslag’ op haar eigen school, als gevolg van het pesten. Terwijl het pesten via Twitter uitstekend zichtbaar zou moeten zijn voor scholen, ouders en begeleiders, wordt er onvoldoende actie ondernomen om dit tegen te gaan.

Casey Heynes als online voorbeeld

Casey Heynes is een wereldwijd bekend voorbeeld van een gepeste jongen, die via het internet bekendheid kreeg. Hij werd gepest onder het mom van ‘happy slapping’, waarbij er zomaar klappen worden uitgedeeld aan een ander. In het filmpje dat onder andere op Youtube verscheen kreeg hij enkele klappen van de pestkop (Ritchard Gayle), waarna hij besloot om het recht in eigen hand te nemen.

Het was geen pesten via Twitter, maar het maakte wel goed duidelijk hoe de sociale media een heel duidelijke rol kunnen spelen. De pestkoppen maakten het filmpje om Casey te kakken te zetten, maar kregen een koekje van eigen deeg toen hij besloot de pestkop op te pakken en deze keihard tegen de grond te gooien. Casey Heynes heeft inmiddels een eigen Facebookpagina met tienduizenden ‘likes’, wat maar aangeeft dat het wel degelijk mogelijk is om gezamenlijk een vuist te maken.

Hulp op Twitter

Uiteraard bestaat er op Twitter hulp tegen het pesten, waardoor het mogelijk is om er ook zelf wat tegen te doen. Voorbeelden van accounts die hierbij helpen zijn @stophetpesten en @omgaanmetpesten. De beide accounts geven advies aan kinderen die gepest worden en ouders die denken of weten dat hun kind gepest wordt.

Op die manier is het mogelijk om er op een goede manier mee om te gaan, zodat het uiteindelijk te stoppen valt. Het is een combinatie van praktische tips, nuttige adviezen en opbeurende berichten die er via Twitter voor zorgt dat de pesters hun doel niet bereiken.

Word je zelf gepest of weet je dat een van je klasgenoten daar last van heeft? Doe er zelf niet aan mee en zorg ervoor dat zoveel mogelijk anderen dit te weten komen. Pesten via Twitter kan enorme gevolgen hebben, dus doe er wat aan op het moment dat je het herkent en zorg dat het stopt!


bookmark
bookmarkbookmarkbookmarkbookmark

Eén reactie op “Pesten via Twitter”

  1. sarai schreef:

    hallo, ik wil graag weten hoe er dan wordt gepest op twitter. Ik wil dit weten omdat ik een project op school over cyberpesten op instagram, twitter, facebook, whatsapp. alvast bedankt voor het antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *